FORENSISCH ONDERZOEK IN ACTIE – Forensicon; Corporate Forensic Institute

0
Venue

Ontmoetingshuis Veenendaal-Oost

Spiesheem 54, 3907 NJ Veenendaal

Veenendaal, UT, NL, 3907 NJ

Regelmatig zorgt forensisch onderzoek voor sluitend bewijs in zaken waarin verder geen of onduidelijke informatie voorhanden is. De wetenschappelijke technieken van het onderzoek naar bijvoorbeeld wapens en munitie, biologische sporen of de chemische samenstelling van stoffen, kan leiden tot de oplossing van een misdrijf. Maar soms ook juist tot vrijspraak of gerechtelijke dwalingen.


Deze avond in het Ontmoetingshuis wordt u actief meegenomen in de wereld van Forensisch Onderzoek.


Hoe heeft de forensische wetenschap bijgedragen aan het oplossen van misdrijven die anders onopgelost zouden zijn gebleven? Wat zijn de valkuilen? Hoe goed bent u zelf in staat om de resultaten te gebruiken voor de beantwoording van een schuldvraag? In deze praktijkgerichte lezing wordt u meegenomen in verschillende misdrijven waarin de forensische toepassing van wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol heeft gespeeld.


In en rond Veenendaal zijn er verschillende misdrijven gepleegd waarbij forensisch onderzoek een rol heeft gespeeld bij de opsporing van de daders. Niet alleen DNA-onderzoek, maar ook onderzoek naar geldstromen, handschrift, telefoongegevens en andere sporen hebben een bijdrage geleverd aan de opsporing.


Over deze avond


Na een stukje uitleg over de werking van een techniek, wordt een praktijkcasus voorgelegd en gezamenlijk met de deelnemers overlegd over de wijze waarop de techniek in de onderhavige casus kan worden toegepast en wat de resultaten kunnen betekenen. Ook komt bijvoorbeeld het namaken van een handtekening aan bod of het analyseren van een dreigbrief en enkele mogelijke schrijvers van deze brief. Ook op het gebied van vingerafdrukken (dactyloscopie) kunnen de deelnemers zelf meekijken en proberen om de juiste donor van een vingerafdrukspoor te vinden tussen een aantal mogelijke donoren. Op deze manier ervaart u zelf de dilemma’s en problemen die er soms zijn bij het toepassen van de wetenschappelijke technieken op een praktijksituatie.


Deze avond wordt verzorgd door Marco Bosmans, Forensisch Adviseur en DGA van Forensicon BV en als universitair docent Criminalistiek en Forensisch Onderzoek verbonden geweest aan onder andere de Universiteit
Maastricht, Bureau Opleidingen Noordelijke Gerechten (BONG), het Centrum Permanente Educatie
(Advocatuur), het NCOI, het Studiecentrum voor Publieke Veiligheid (SPV) en diverse Hogescholen.