PHILIP FRERIKS- Over Parijs, toen, nu en straks!

0
Details
Date:

mei 21

Time:

08:00 pm - 10:00 pm

Click to Register: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-philip-freriks-over-parijs-toen-nu-en-straks-55205097934
Organizer

Ontmoetingshuis Veenendaal-Oost

Website: https://www.eventbrite.nl/o/ontmoetingshuis-veenendaal-oost-15922153311
Venue

Ontmoetingshuis Veenendaal-Oost

Spiesheem 54, 3907 NJ Veenendaal

Veenendaal, UT, NL, 3907 NJ

Philip Freriks komt naar het Ontmoetingshuis! De markante presentator van De Slimste Mens, nieuwslezer van het NOS Journaal en presentator van het Groot Dictee der Nederlandse Taal neemt u mee naar Parijs. 


Aan de vooravond van de Europese verkiezingen neemt Philip Freriks u mee naar het Parijs van zijn kinderjaren en naar het hedendaagse Parijs, waar gele hesjes het straatbeeld kleuren en waar de positie van president Macron onder druk is komen te staan. Maar Parijs zou Parijs niet zijn als het niet ook haar ambities heeft: in 2024 is zij organisator van de Olympische Spelen en het immense metroproject Grand Paris Express is met 200 kilometer nieuwe metrolijn en 68 nieuwe stations het grootste mobiliteitsproject van Europa. Parijzenaar, journalist en presentator Philip Freriks kan hierover als geen ander helder en spraakmakend vertellen, waarbij u ook uitgebreid de gelegenheid krijgt uw vragen te stellen!


Over Philip Freriks


Philip Freriks (Utrecht, 1944) is freelance journalist, publicist en tv-presentator Hij woont en werkt afwisselend in Nederland en Frankrijk. Sinds 2012 presenteert Philip ‘De Slimste Mens’ bij de KRO-NCRV op NPO2. In 2015 werd voor de 26e keer Het Groot Dictee der Nederlandse Taal uitgezonden met Philip Freriks als presentator.  Tot eind 2009, veertien jaar lang, presenteerde hij het NOS-journaal. Hij was jarenlang de stem van het biografieprogramma Profiel en trad in 2012 op als verteller tijdens de live-uitzending The Passion op Het Willemsplein in Rotterdam.


Freriks begon zijn journalistieke loopbaan op zijn zestiende als roeimedewerker bij het Nieuw Utrechts Dagblad en werkte vervolgens buiten schooltijd voor Het Vrije Volk. In 1966 vertrok hij naar Parijs en studeerde hij aan het Instituut voor Politieke Wetenschappen IEP.


In 1971 werd hij correspondent voor Het Parool. Van 1974 t/m 1977 was Philip werkzaam bij VARA’s Achter het Nieuws en het spraakmakende politieke programma Haagsche Kringen. Tevens was hij correspondent in Nederland voor de Franse kwaliteitskrant Le Monde. Na zijn terugkeer in Parijs werd hij correspondent voor Het Parool en NOS, daarna voor de Volkskrant en de NOS.


In 1986, bij het begin van de kabeltelevisie in de Franse hoofdstad, maakte hij een serie talkshows voor het Centre Pompidou.


In de periode van 1989 – 1993 presenteerde Philip Freriks de wekelijkse mediarubriek ‘Lopend Vuur’ voor de NOS, het boekenprogramma ‘Passages’ (NPS) en het geschiedenisprogramma ‘De Tijd Staat Even Stil’ (NCRV). Ook presenteerde hij een aantal malen ‘De Avond van de Korte Film’ en ‘De Avond van het Boek’ ter gelegenheid van de uitreiking van de Libris Literatuurprijs.


In 1990 verbond Philip zich als tv-presentator aan ‘Het Groot Dictee der Nederlandse Taal’. Dit programma wordt jaarlijks in december uitgezonden bij de NTR. Vanaf 1996 was hij 14 jaar lang presentator van het Achtuurjournaal.


Samen met Eva Jinek en Eelco Bosch van Rosenthal deed hij rechtstreeks vanuit Washington verslag van de verkiezing van Barack Obama tot president van de VS. In augustus 2009 presenteerde hij het journaal drie dagen lang vanuit Kaboel voor de eerste vrije verkiezingen sinds het Talibanbewind..


Van 2008 t/m 2010 maakte hij een reeks reportages op locatie in Frankrijk voor het programma-onderdeel ‘Le Tour de Fifi in De Avondetappe van Mart Smeets.


Hij was jarenlang de vaste stem van het programma ‘Profiel’ en trad in 2012 op als verteller bij ‘The Passion’ in Rotterdam.


In 2014 en 2015 presenteerde hij samen met weerman Erwin Kroll het tv-programma ‘Lekker Weertje’ voor MAX. Vanaf 2012 presenteert Philip de populaire tv-quiz ‘De Slimste Mens’ voor de KRO-NCRV.


In datzelfde jaar werd hij columnist van het VPRO geschiedenis-programma ‘OVT’.


Freriks schreef de succesvolle gids ‘Neem nou Parijs’, ‘De Meridiaan van Parijs’, ‘Ik herinner me..’, ‘Gare du Nord’, ‘Jantje’, ‘ Schilders van Parijs’ en ‘Les chats de Lili’.


Zie ook www.philipfreriks.nl